Stránky architekta města Děčín

Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná

mail@ondrejbenes.cz

středa 27. července 2022

dům po KSČM na nábřeží

Dům na nábřeží, do nedávné doby v majetku KSČM, úvodní koncept využití.

Dům jsem neprocházel. K dispozici mám původní projektovou dokumentaci. Předpokládám, že v majetku města je jak dům s vchodem z ulice, tak i dostavba zprava, která je dle podkladů s domem spojena. Nepodařilo se mi zjistit, zda je v majetku města i proluka zleva. I pokud by nebyla, bylo by dobré hledat její dočasné využití (jako finální využití vidím zastavení proluky domem).

Předpokládám, že statika domu bude v pořádku, a že celkově je objekt ve stavu, kdy by sice vyžadoval podstatné investice, ale zároveň ho je možné za určitých podmínek a úprav okamžitě využívat.

Tento podklad hledá způsob, jak by bylo možno tento dům na nábřeží standardně využívat z pohledu úvodní analýzy dispozičního a provozního uspořádání. Tento podklad si nedal za cíl analyzovat plošné a prostorové ukazatele domu, i když by bylo možno je bez problémů doplnit.

1)přízemí: Mělo by být maximálním způsobem otevřeno do ulice. Pokud by se město rozhodlo umístit sem zázemí ferraty, určitě by to bylo možné. Do pravé části s přímým vstupem z ulice by šlo dát sociální zázemí (včetně sprch), v rozsahu který byl ověřován do výběrového řízení pro samostatně stojící zázemí těsně pod ferratou. Součástí by mohly být i doprovodné služby. Buď zajišťované městem, nebo by samostatně uzavíratelné prostory v přízemí mohly být pronajímány – jako např. půjčovna lezeckého vybavení. V současnosti zde šířka chodníku moc neumožňuje umístit stolky. Změnou a racionalizací šířkových poměrů ulice, která by měla být řešena připravovanou soutěží, předpokládám, že by se chodník měl rozšířit. Stejně jako ostatním domům na nábřeží by toto rozšíření i u tohoto domu umožnilo rozšířit možnosti využití parteru.

Určitě by stálo zato prověřit, zda by nebylo možno obnovit dostavbu ke štítu zleva. Rozšířily by se vnitřní provozní plochy a i malý například dvoupodlažní objekt by v tomto místě přispěl k obohacení nábřeží.

Bylo by dobré hledat i využití proluky nalevo, to dočasné. Jako to minimální by bylo možné dát sem pár lehátek „nad vodu“ a hledat propojení s domem. Pokud by v patře byly například kanceláře, určitě by sem šlo dát minimální venkovní sezení.

Dům nemá výtah. Dispozice je ale tak „našlapaná“, a i tím že je dům částečně zapuštěn do skály, by jeho instalace byla velmi drahá. Přesto jsem se pokusil, v rámci informací které mám k dispozici, pro něj najít místo.

2)patro: Dispozičně je možno všechna patra až po podkroví řešit stejně. Přišlo by mi ale smysluplné do patra dát služby, administrativu. Jako přízemí buď by i patro využívalo město, nebo by ho pronajalo. Kanceláře by šlo propojit, nebo rozdělovat.

3)druhé patro: Dispozičně by sem šlo dát dva příjemné byty.

4)půda: I sem by bylo možno dát dva byty.  

 






 

Žádné komentáře:

Okomentovat