Stránky architekta města Děčín

Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná

mail@ondrejbenes.cz

středa 11. srpna 2021

Loděnice

 S laskavým svolení majitele a investora Loděnice prezentovat jejich záměr směrem ven, do města, jsem zde umístil úvodní studii - ověřující především ekonomickou proveditelnost - konverze křešické Loděnice na bydlení. I pro investora nebylo rozhodování o tlumení současné lodní výroby lehké, navrhovaný komplex ale v maximální míře využívá vztahu s vodou k rozvoji rekreační plavby včetně potřebného zázemí.

Pro město Děčín má tento záměr soukromého investora několik nepochybně pozitivních aspektů:

a) jedná se o bytovou výstavbu v intravilánu města včetně kompletního vybavení a služeb. 

b) jedná se o radikální znovuoživení okrajové a zanedbané části města. Do existujícího brownfieldu je vlita nová energie.

c) pro investora je velmi důležitá vazba a vztah s městem jak ukazuje situace hledající propojení nábřežím po pravém břehu až k zámku. Jednou z nejsilnějších hodnot území je totiž právě vztah k Labi, nábřežím, jehož pobytovou hodnotu si investor velmi dobře uvědomuje.

Jsme přesvědčení, že tímto způsobem by mohl vzniknout tolik potřebný impuls pro rozvoj celého pravého děčínského břehu. Výhodou tu může být v Děčíně velmi dobře zažitá zkušenost s "mixem" různého druhu funkcí na velmi malé ploše (vzpomeňte na blízkost obrovského jeřábu loubského přístavu s reprezentativním objektem Střelnice). Právě obdobný "mix funkcí" se dnes stává ekonomicky velmi výhodný - dokáže daleko lépe vzdorovat neočekávaným propadům výroby, společenským preferencím. 

Než dojde ke kompletní realizaci záměru, a předložená studie se může ještě měnit, uplyne řada let, kdy se jak zde, tak třeba i v sousední "Konzervárně" může území postupně transformovat do obytné, občanské, administrativní, nebo i specializované, inovativně technologické funkce s vysokou přidanou hodnotou. 
































Žádné komentáře:

Okomentovat