Stránky architekta města Děčín

Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná

mail@ondrejbenes.cz

pátek 20. srpna 2021

Pastýřská stěna

 



Pastýřská stěna, koncept práce s restaurací a jejím zapojením do kontextu města

Předkládaný koncept je výsledkem řady jednání, koncepčních úvah i ověřování. Měl by vytvořit základní kostru pro uchopení a postupné rozplétání a rozvíjení problematiky Pastýřské stěny. Jednotlivé kroky na sebe navazují a tvoří celek. Pro snazší přehlednost jsme problematiku rozdělili do pěti částí:


1)vlastní historický objekt

2)prostory pod parkovištěm

3)úpravy veřejných prostor a zeleně

4)provázání s dalšími aktivitami na Pastýřské stěně

5)dostupnost

 

add1)vlastní historický objekt

Doporučujeme využití objektu maximálním způsobem pro veřejnost. Objekt je pro tuto službu postaven, v kontextu města je tato funkce pro něj přirozená. Pro kombinování s dalšími funkcemi – pronajímatelné bydlení (apartmány) a vybavení s tím spojené – v něm není dost místa. Navrhujeme úpravy současných dispozic. Především přímý vstup do kuchyně z prostoru pod terasou, čímž  se nám veškeré zázemí domu vejde do suterénu a dvě nejdůležitější nadzemní patra budou plně sloužit veřejnosti. Mírnou korekcí by prošlo rozmístění a vybavení sociálního zázemí. V objektu by mělo být wc i pro návštěvníky spodního venkovního bistra.

K tomuto řešení jsme se dopracovali postupně metodou vylučování přístupů a řešení, které by pro jakéhokoli nájemce nebo majitele byly neefektivní, neekonomické nebo prostě zbytečné.

Návrh postupu: a) dopracování a projednání celkové studie. Stanovení předběžného rozpočtu. Prověření technického stavu objektu (na odboru OMH již provedeno). Objekt je zaměřen a je rozpracována studie gastroprovozu. b) rozhodnutí města o adekvátnosti navrhovaného přístupu, zda úpravy  vlastními silami nebo metodou dlouhodobém pronájmu – doporučujeme ponechání v majetku města. c) realizace základních úprav interiéru obsahující korekce dispozic včetně sociálek, vybavení nové kuchyně.  d) výběrové řízení na pronajímatele, který až si doladí celkový finální design – malby, obrazy, mobiliář.

 

add2)prostory pod parkovištěm

Původně technické prostory s jedinečnými výhledy na město. Postup využití bychom rozvrhli do dvou etap. V té první bychom zajistily statiku stropů a rohový kamenný objekt medvědince, zajistili provětrávání. Zároveň bychom velmi aktivně hledali možné využití na horizont příštích cca pěti, deseti let (školy, kluby, spolky). Součástí úprav by byla úprava otvorů(ve stěně směrem k městu), řešení wc a elektriky. Strojovnu výtahu bychom ponechali, ve finální verzi by šla posunout (pokud by šachtou původního výtahu procházelo schodiště), u oken strojovny výtahu bychom probourali parapety. Statik prověřil prostup šachty výtahu železobetonovou základovou deskou (dochází tam ke zúžení) a dle jeho předběžného vyjádření je přesvědčen, že bude možné toto zúžení rozšířit a případné schodiště umístěné v šachtě výtahu protáhnout v nezmenšeném průřezu až nahoru tak, abychom na něj nastupovali na parkovišti. Ještě budeme muset prověřit možnosti využití objeveného velkorysého prostoru pod parkovištěm s odkrytou skálou.

Mezitím by se připravovalo finální využití. Dnes odhadujeme, že  celková rekonstrukce prostor pod parkovištěm například na apartmány s kavárnou a exkluzivními výhledy by stála více než 10mil.. Předpokládáme, že po spuštění provizorního provozu by ještě otázka využití prošla určitým vývojem. 

Návrh postupu: a) zpracování studie statiky, zpracování koncepční studie využití dočasného i dnešní pohled na využití finální, zahrnující možnost propojení s bývalým tělesem výtahu, ve kterém by dolů na Labské nábřeží vedlo schodiště,  b) realizace statického zajištění, c) realizace provizorních úprav okenních otvorů (lexan, lehké dřevěné výplně) a zajištění dočasného využití, d) hledání finálního využití včetně zajištění financování, včetně finálního řešení využití původní šachty výtahu.

 

add3)úpravy veřejných prostor a zeleně

Paní krajinářská architekta Hořáková městu předložila nabídku na studii zeleně. V omezené variantě by studie řešila pouze bezprostřední prostory okolo domu, v maximalistické variantě je řešené území až k výstupu z ferraty, k horní stezce a příjezdu. Ve studii je nezbytné se zabývat celkem, cestičky a schůdky se rozpadají, je třeba stanovit jednoduchý a udržitelný koncept práce s veřejnými plochami, květinami, zelení.

V rámci této práce bychom měli rozvrhnout využití parkoviště i potenciálně společensky reprezentativní prostor okolo opraveného bílého altánu.

Návrh postupu: a) zadání studie v maximalistické variantě, b) postupná její realizace po drobných krocích, na základě jednotlivých dílčích realizačních dokumentací. 

 

add4)provázání s dalšími aktivitami na Pastýřské stěně

Zároveň s úpravou okolí restaurace bude nezbytné zlepšit propojení s okolím. Zejména se zoo, která má mimořádnou návštěvnost. Přes sto tisíc návštěvníků ročně. Nabízí se obnovení propojení turniketem v plotě zoo a prosekání cesty směrem k restauraci na Pastýřské stěně. Důležité bude také postupné prosekávání náletů.

Rozsah a obsah podkladů, na základě kterých by tato činnost byla prováděna, bychom si stanovili v rámci doplněného zadání paní krajinářské architektce Hořákové až v některém z dalších kroků.

 

add5)dostupnost

Dlouhou dobu jsme řešili možnosti přístupu nahoru. Jak k restauraci, tak k zoo. Úvahy zabývající se lanovkou, nebo výtahem jsme odložili a dospěli k přesvědčení, že má smysl především kultivovat propojení pěší. Jako hlavní by tak od nábřeží sloužila cesta od Mototechny vedoucí okolo kavárny Tao. Nyní je velmi zanedbaná. Nástup na tuto cestu by se mohl stát součástí řešeného území uvažované soutěže na Labské nábřeží.

Kromě této pěší cesty by si zasloužilo zkvalitnit chodník vedoucí podél jediného silničního propojení okolo synagogy. Ve své horní části je nejprve přerušen a pak nahoře chybí zcela. Cesta podél něj tak není zcela bezpečná. Drobné úpravy vy si jistě zasloužil i předprostor zoo, parkoviště, včetně provázání s pěším výstupem okolo kavárny Tao. Studii na tyto úpravy, včetně hledání dalšího napojení lesoparkem k restauraci na Pastýřské stěně s obnovou pramene v ohbí silnice bychom viděli jako jeden z posledních kroků kompletní obnovy vazeb restaurace na Pastýřské stěně k okolí. V něm bychom se mohli zabývat i zkvalitněním propojení vstupu do zoo s paloukem na západním konci ulice E.Destinové, který je zhruba ve stejné nadmořské výšce.

 

Další z činností, kterou na Pastýřské stěně připravujeme, je zadání na úpravu povrchů a zeleně v okolí historického objektu a parkoviště.


Podrobnější podklady viz: https://decinarchitekt.blogspot.com/2019/05/nebicko-02.html  

Žádné komentáře:

Okomentovat