Stránky architekta města Děčín

Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná

mail@ondrejbenes.cz

neděle 4. října 2020

"Pracovní ČVUT 13"

 

Schůze na ČVUT

21.8.2020, 10:00, ČVUT FD, pracoviště Děčín, Pohraniční 1

 

Zúčastněné organizace

Zúčastnění zástupci

České vysoké učení technické v Praze

Ing. Martin Scháno

Ing. Ondřej Piksa

Ing. Jiří Zeisek

Magistrát města Děčín

Ing.arch. Ondřej Beneš, Ph.D.

Dopravní inspektorát Policie ČR

por. Petr Chlouba, DiS.

Ostatní

Mgr. Bc. Alena Tomášková

Tomáš Kučera

 

Řešená témata:

1.      Prezentace bakalářské práce „Pocitové mapy a jejich aplikace v dopravě“

2.      Lokality pro aplikaci pocitových map

3.      Studie dopravního řešení okolí Zámeckého náměstí

4.      Byla započata konverzace o studii dopravy v klidu

 

1.      Prezentace bakalářské práce „Pocitové mapy a jejich aplikace v dopravě“

Na schůzce byla prezentována bakalářská práce na téma „Pocitové mapy a jejich aplikace v dopravě“ zaměřená na žáky prvních stupňů základních škol a mladší. Při realizaci navržené aplikace dojde k výběru malého množství lokalit, u kterých vyžadujeme hodnocení od žáků. Tyto lokality mohou být vybrány na základě řady faktorů a obecně jejich výběr spadá do kompetence odborníků na bezpečnost silničního provozu. Hodnocení vybraných lokalit žáky probíhá díky propojení s mapovými podklady Mapy.cz především prostřednictvím funkce panorama, kde žák vidí řešenou lokalitu a určuje, jak se v této lokalitě cítí prostřednictvím jednoduché a graficky zpracované škály.

2.      Lokality pro aplikaci pocitových map

V ZŠ Kamenická proběhl obdobný průzkum, na základě kterého byly provedeny změny v dopravní infrastruktuře. Aplikace by se dalo využít pro ověření, zda provedené změny zlepšily situaci.

1. potenciální lokalita je v Podmoklech ZŠ a MŠ Máchovo náměstí. Důležité jsou v této lokalitě dosah na hlavní nádraží a na druhé straně na jídelnu v ul. Jungmannova. S přihlédnutím k rozsahu lokality se nabízí aplikace také na DDM Podmokly a uměleckou školu v ul. Čs. Legií, jelikož mají stejné návaznosti na jídelnu a nádraží.

2. potenciální lokalita je ZŠ Komenského náměstí.

Dle postupu jednání je žádoucí nesměřovat aktivity na lokality, kde aktuálně dochází k rekonstrukci, ale spíše směřovat na lokality, kde dochází k plánování rekonstrukce. Nezdá se žádoucí zasahovat do oblasti Podmokel, kde aktuálně dochází k rozsáhlé revitalizaci. Preferovaný je pilotní provoz na Komenského náměstí, kde aktuálně probíhají práce na dopravních a jiných studiích.

Na základě proběhlého jednání jsou tedy doporučeny lokality Komenského náměstí z důvodu návaznosti na další plánované aktivity a Kamenická z důvodu ověření realizovaných opatření.

3.      Studie dopravního řešení okolí Zámeckého náměstí

Byla prezentována pracovní verze studie a konzultovány jednotlivé její prvky. Především bylo řešeno zapracování jednotlivých funkcí do oblasti Zámeckého náměstí – funkce turistická, dopravní, pobytová apod. Dále bylo řešeno prostorové uspořádání Zámeckého náměstí s důrazem na separaci pobytové funkce s dopravní a separaci jednotlivých dopravních prostorů (pěší, cyklisté, vozidla, MHD, …). Dále bylo řešeno navržené napojení cyklistické infrastruktury a konzultováno její další vedení směrem z řešené oblasti na plánovanou lávku přes Labe, tedy přesné vedení cyklistické dopravy v úseku od ul. U Plovárny přes parkoviště u ÚP a Mariánskou louku.

Výstupy z této konzultace budou zapracovány do finální verze studie.

4.      Byla započata konverzace o studii dopravy v klidu

Došlo ke shodě, že studie dopravy v klidu v městské části Děčín I je potřebná. Studie by se měla zaměřit na systematický pohled a měla by navazovat na práce provedené v rámci Plánu udržitelné městské mobility, kdy došlo k rozsáhlému průzkumu dopravy v klidu. Bylo by žádoucí, aby v návaznosti na tento průzkum navrhovaná studie zpracovala poptávku po všech typech využití parkovacích místech. Studie by následně šla srovnávat s obsazeností zjištěnou v rámci průzkumu SUMPu.

Zápis dne 13.9. provedl Martin Scháno, kontrola Ondřej Beneš. Další schůzka na ČVUT 25.9. od 10:00.

 Odkaz na zápisy ze starších jednání:

https://decinarchitekt.blogspot.com/2020/04/pracovni-cvut-12.html

Žádné komentáře:

Okomentovat