Stránky architekta města Děčín

Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná

mail@ondrejbenes.cz

sobota 21. dubna 2018

Soukromí investoři 02

Pokud mluvíme o tom, že v případě důležitých staveb, urbanistických počinů, nebo práce s veřejným prostorem - z komunálních, nebo státních peněz -  je vždy nejlepší soutěž, jak je pak nejlepší postupovat v případě soukromých subjektů?

I tam je vždy požadavek na vygenerování co nejlepšího řešení - po všech stránkách. většinou jde zejména o požadavky týkající se pořizovacích a pak i provozních nákladů. I toto je jedním z hlavních kritérií mimořádně kvalitní architektury. 

Soukromým investorům v Děčíně, v případě náročnějších akcí, doporučuji uspořádat užší vyzvanou soutěž. Vyzvat minimálně tak tři až čtyři velmi pečlivě vybrané týmy, které s předmětem, který je k řešení mají již zkušenosti praktické - již něco zrealizovali - nebo klidně i jen provedli sadu pozoruhodných studií k tématu se vztahující. Skicovné pak může být v řádu desítek, ale klidně dle zadání, i stovek tisíc korun.

Když jsem tento přístup objasňoval na Armexu - jeden z majitelů - pan Hlavsa si jen povzdechl, že kdybych za ním s tímto přístupem  přišel před rokem a půl - projektová příprava Maxiček a hlavně to jak budou vypadat se mohlo ubírat jinudy...  velmi dobře si uvědomuje, že cílem je vždy vygenerování co nejlepšího návrhu - po všech stránkách.

Obdobný přístup dlouhodobě doporučuji i v případě skupiny, která dlouhodobě prosazuje tzv. lanovku z Mariánské louky na Pastýřák. Muselo by se jednat o akci města (investice cca 100 mil.Kč) . V prvním kroku by určitě bylo nezbytné vše prověřit ideovou architektonickou soutěží. Určitě by stálo za to i vše otevřít tak, že se nemusí jednat konkrétně o lanovku - ale otázka je, jaký počin v horizontu 100 mil. by městu doporučovali, pokud by nebyli ničím vázáni. Pak až v druhém kole by bylo možno - po obsáhlé společenské diskusi - přistoupit již ke konkrétní soutěži architektonické.  - která by vygenerovala přehledným způsobem co tu je vlastně ve hře, jaké hodnoty a souvislosti je třeba dál systematicky rozvíjet.

Jak ale toto vše začít, jak téma otevřít? Pokud o otevření tématu usiluje soukromý subjekt - použil bych opět metodu, kterou doporučuji soukromým subjektům. Tedy vyzvat několik - opět tři až čtyři velmi kvalitní projekční teamy, které mají s náročnou prací s veřejným prostorem, se složitými souvislostmi historických jader měst i s inovativními přístupy, moderními technologiemi a světovými trendy bohaté zkušenosti.  I u nás je takových kanceláří mnoho - namátkou:  pražský Projektil, nebo A69, liberečtí Mjolk, nebo SIAL, mimořádní jsou slovenšní gut gut. Určitě se najde i mnoho malých kvalitních kanceláří - minimálně patrně nejlepší v  ústeckém kraji jsou ústeční 3+1 s Pavlem Pláničkou v čele.

Co by však nejhoršího mohlo potkat případného zájemce o prosazení svého snu ? - jednoduše řečeno nehledání kvalitního řešení. 

Korektní v tom případě musí být nejen velmi kvalitní a pravdivé průběžné informování veřejnosti (není asi nic horšího, než lživé informace o tom kdo všechno nějakou akci podporuje - v době, kdy je doopravdy vše velmi jednoduše dohledatelné - je to pak doslova trapné...).

Dále - není možné zadání přípravných ověřovacích projekčních prací svěřit někomu, kdo s obdobnou činností nemá ale naprosto žádné zkušenosti . Není možno pracovat s konkrétními lokalitami v naprostém rozporu s jejich kvalitou a potenciály. není možné vytvářet takový tým který ani zdaleka není schopen veřejně a otevřeně vše doplňovat  a objasňovat-  klamat veřejnost - jedná se přece o práci s veřejným prostorem,- tedy ne s ledajakým prostorem - ale o společný veřejný prostor.

1 komentář:

  1. .. mé konkrétní doporučení postupu? :

    Krásné poledne,

    Doporučuji oslovit tak tři až pět ateliéru. Doporučuji www.projektil.cz, nebo www.a69.cz nebo www.mjolk.cz, nebo www.gutgut.sk, nebo www.konceptual.cz, nebo www.rearchitekti.cz, nebo si najděte architektonickou firmu na www.archiweb.cz s odpovídajícími zkušenostmi s veřejným prostorem, urbanismem, architekturou, technickými a technologickými novinkami jako i s dobrou orientací ve světových trendech (na těchto webových stránkách jsou většinou ti dobří).

    Pokud si vyberete do sestavy teamů, kteří budou dělat studii, doporučuji aby v práci ve výše uvedených oborech zvládali alespoň průměrně.

    Zadejte jim za skicovné (vzhledem k předpokládané výši investice do 100 mil Kč tak každému 150 000 Kč ) vypracovat ideovou urbanistickou studii zahrnující celý Děčín se zadáním jak tyto peníze ve městě investovat tak, aby město bylo pro obyvatele přívětivější a zároveň turisticky atraktivnější. Do zadání můžete doplnit i požadavek na prověření nového spojení obou břehů.

    Po první kole zpracovávání konceptů vypadnou požadavky na dodatečné průzkumy a rozbory (dle mého soudu za ně nedáte víc jak dalších cca 150 000 Kč ), to až uvidíte, co budou ateliéry konkrétně požadovat.

    Až to budete mít (přece jen se svou akcí uvažujete o soukromých financích) – podle mě tak do půl roku – budu prosit o poskytnutí těchto prací, provedeme veřejnou prezentaci, pošleme vše do médií, setkáme se a provedeme vyhodnocení jak dál.

    Pokud byste potřeboval pomoci se zadáním a organizací, s důvěrou se na mne obraťte na architekt@mmdecin.cz . Taktéž prosím ateliérům na mne případně předejte kontakt, kdyby něco potřebovaly.



    S úctou,

    Ondřej Beneš

    OdpovědětVymazat